"
Očuvanje zdravlja, sport i rekreacija
Ventilacija i klimatizacija Doma mladih Tinja Gornja - Umjesto stočne pijace i deponije NOVO IGRALIŠTE

Oni stočnu pijacu i lokalnu ilegalnu deponiju pretvaraju u savremeno igralište. Aktivisti i volonteri iz Tinje Gornje, predvođeni KUD-om Tinja žele nastaviti sa rekonstrukcijom Doma mladih Tinja Gornja kako bi se poboljšali uslovi za rad mladih a građani Tinje dobili sigurno mjesto okupljanja i organizovanja kulturno umjetničkih manifestacija.

Cilj projekta
Realizacijom ovog projekta korištenje prostorija Doma mladih Tinja Gornja osigurati će povećan komfor i sigurnost koja je ugrožena zbog kondenza i klizavog poda. Zainteresovanost posjetitelja će biti povećana za komercijalne manifestacije a biti će povećan i broj sekcija i članova te kontinuitet broja angažovanih aktivista tokom čitave godine.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 5.000,00 KM

Prikupljeno: 7.367,00 KM

Izazov

Ulaskom u zimski period, prethodnim projektom riješen je jedan krucijalan problem koji je egzistirao godinama u prostorijma Doma mladih Tinja Gornja a odnosio se na zagrjiavanje istih. U prvoj godini testiranja funckionalnosti primijećena je ogromna količina kondenzovanog zraka koji se manifestuje u obliku kapljica duž cijelog stropa a na kraju te kapljice završavaju na epoksidnom podu. Epoksidni pod postaje jako sklizak što prestavlja veliku opasnost tokom izvođenja proba folklora ali i drugih manifestacija. Uvođenjem sistema ventilacije koji bi vršio izmjenu zraka u prostoru navedeni problem bi se u potpunosti riješio.
Rješenje

Projekat „Ventilacije i klimatizacije Doma mladih Tinja Gornja“ obuhvata suradnju svih organizacija koje djeluju na prostoru mjesnih zajednica Tinja Gornja, Tinja Donja, području kojem gravitira nekoliko hiljada građana. Realizaciji projekta prethodit će idejni projekat koji obuhvata energetski proračun ventilacije, izradu specifikacija potrebnih materijala koji će biti temelj za izvođenje projekta. Realizacija ovog projekat obuhvata jedan od trenutno najvažnijih nedostataka navedene prostorije a to je izmjena zraka u prostoriji i hlađenje prostorije. Planirane su 24 završne kvadratne aluminijske rešetke za prihvat cijevi promjera 200 mm2 koje će biti raspoređene na stropnom limu tako da na najefikasniji način izvlače zrak a time i vlagu iz prostorije. 

Dugoročni utjecaj/rezultati

Ventilatori će biti sa mogućnošću regulisanja smijera a postojat će mogućnost i ubacivanja zraka u ljetnim danima kako bi potpomogli ventilaciju. U ljetnom periodu sve aktivne grupe svojim radom, trudom i zalaganjem privuku mnoge aktiviste i organiziraju se razne manifestacijete a cijelo mjesno područje Tinja izgleda vrlo ''živo''. Cijela Tinja, područje kojem gravitira nekoliko hiljada ljudi sa područja Srebrenika će biti mnogo življe mjesto sa sigurnim prostorom za nove generacije mladih koje dolaze.

Video
Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org

Omogućimo im da pretvore bivšu stočnu pijacu i lokalnu deponiju u NOVO IGRALIŠTE i da uvedu ventilaciju i klimatizaciju u Dom mladih Tinja Gornja!

7.367,00 KM
Donirano od 4 donatora za -44015 dana
147.34% Complete
To je 147.34% od cilja od 5.000,00 KM
Uspješno završen