"
Životna sredina i okruženje
UG Korijeni Ugljevik - “Recikliraj-educiraj”

Realizacijom projekta “Recikliraj-educiraj” omogućili bismo nabavku prese za otpad, dva kontejnera za PET ambalažu i papir za selektiranje PET ambalaže i za odlaganje papira unutar škole SŠC “Mihajlo Petrović Alas ” u Ugljeviku.

 

 

 

Cilj projekta
Osnovni cilj projekta je uspostavljanje sistema sortiranja otpada kroz odvajanje plastike i papira te nabavka specijalne prese za otpad za potrebe škole SŠC “Mihajlo Petrović Alas ”, čime će se doprinijeti smanjenju zagađenja lokalne zajednice. Ostvareni prihodi od prodaje otpada obezbjediti će besplatnu edukaciju i odlazak na ekskurziju za najmanje 10 učenika.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 12.350,00 KM

Prikupljeno: 8.555,00 KM

Izazov

U srednjoj školi u Ugljeviku trenutno ne postoji sistem sortiranja otpada zbog čega škola nije u mogućnosti da odgovorno raspolaže otpadom kao sekundarnom sirovinom pa otpad predstavlja dodatni trošak u vidu transporta. Sortiranjem otpada u školi, 409 učenika će za mjesec dana u prosjeku sakupiti preko 1 tone PET ambalaže i papira čime će ostvariti mjesečni prihod od oko 1.000 KM.
Rješenje

Uspostavljanjem sistema sortiranja otpada stvoriće se uslovi da se otpadom raspolaže kao sirovinom i sredstvom, a što bi predstavljalo priliku da škola smanji tekuće rashode za odvoz smeća i da novčana sredstva ostvarena po osnovu prodatog otpada kao sekundarne sirovine uloži u edukaciju učenika, nabavku opreme, putovanja učenika na studijske posjete i ekskurzije te da se time podigne svijest kod učenika o značaju odgovornog ponašanja prema okolini i pravilnom, odnosno, racionalnom odlaganju i upravljanju otpadom.

Donirati možete bilo koji iznos on-line, uplatom putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice, na adresi Pozorišna 13, ili putem banke, na račun 338 440 22525810 91 kod UniCredit Bank BiH d.d.

Alternativno možete donirati i putem žiro računa:

Uplate iz BiH BAM račun: 338 440 22525810 91 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22, ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun:

IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla.

Uplate direktno na transakcijski račun UG Korijeni-Ugljevik na br.  5540020000077535 kod Naša banka a.d Bijeljina.

 

Dugoročni utjecaj/rezultati

Realizacija projekta "Recikliraj-educiraj" predstavlja pravu revoluciju za mlade ljude iz različitih društvenih kategorija, posebno za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Uspostavljanjem sistema sortiranja otpada, škola će stvoriti uvjete za efikasno upravljanje otpadom kao sirovinom i resursom. Ovo će omogućiti školi da smanji troškove odvoza smeća i iskoristi prihod od prodaje sekundarnih sirovina za unapređenje obrazovanja učenika, nabavku opreme, organizaciju studijskih posjeta i ekskurzija. Ovaj proces također ima cilj podići svijest kod učenika o važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu, pravilnom odlaganju otpada i racionalnom upravljanju resursima.

Kroz ove aktivnosti, mladi će biti vođeni putem održivosti, svjesni da svaka njihova akcija ima moć da promijeni svijet. Njihova marljivost i posvećenost u prikupljanju sekundarne sirovine ne samo da će im donijeti mogućnost besplatnih ekskurzija i edukacije, već će im otvoriti vrata ka novim tehnologijama u oblasti ekologije. Njihova radoznalost bit će nagrađena znanjem, a strast za učenjem postat će pokretač za njihov napredak.

Kroz "Recikliraj-educiraj" projekat, otvaramo nove horizonte za mlade, pružajući im ne samo materijalne koristi, već i dugoročne benefite. Oni će razviti svoje vještine i znanja, izgraditi održive navike i postati istinski čuvari našeg planeta.

Kampanja se realizuje uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice u okviru USAID aktivnosti Snaga lokalnog – Naša zajednica je naša odgovornost.

 
Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Video
Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org

"Reciklirajmo za edukaciju i čistu zajednicu!"

Donirajte za projekat  „Recikliraj-educiraj“ ! Vašim donacijama realizovat ćemo nabavku prese za otpad, kao i svih propratnih materijala potrebnih za reciklažu!

 

 

8.555,00 KM
Donirano od 16 donatora za 81 dana
69.27% Complete
To je 69.27% od cilja od 12.350,00 KM
Završen
Do cilja je potrebno prikupiti još 3.795,00 KM