"
Podrška ranjivim grupama
Trčimo za dječji osmijeh!

Nadahnuti motom “Jedan kilometar = jedan džeparac” nastojimo obezbijediti mjesečne džeparce od 30 KM za druženja i edukativne aktivnosti djece i volontera u programu Stariji brat, starija sestra.  
Na ovaj način nastojimo omogućiti svakom djetetu da kroz kvalitetan, brižan i podržavajući odnos sa svojim volonterom razvija pozitivnu sliku kako o sebi, tako i o svojoj okolini, te uči o osnovnim životnim i praktičnim vještinama.

Cilj projekta
Stariji brat, starija sestra je mentorski program koji povezuje djecu uzrasta 6-14 godina koja potiču iz ranjivih kategorija sa volonterima/kama, mladim osobama uzrasta 20-30 godina koji se individualno i u kontinuitetu druže jedanput sedmično tokom godinu dana. Osnovna ideja programa je da dijete kroz kvalitetan, brižan i podržavajući odnos sa volonterom kao pozitivnim uzorom razvija pozitivnu sliku o sebi, kvalitetno provodi svoje vrijeme, razvija praktične životne vještine i širi svoju mrežu prijatelja kroz druženje sa drugom djecom i volonterima.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 10.600,00 KM

Prikupljeno: 9.469,00 KM

Izazov

Djeca koja su uključena u program Stariji brat, starija sestra često odrastaju u nepovoljnim okolnostima (djeca bez roditeljskog staranja, djeca iz hraniteljskih porodica ili manjinskih grupa, djeca koja odrastaju u nepovoljnim porodičnim okolnostima) i nemaju jednake prilike kao njihovi vršnjaci za zdrav razvoj i njegovanje svojih potencijala. Ustanove socijalne zaštite nemaju dovoljno kapaciteta i mehanizama da odgovore na njihove potrebe, pogotovo ne dugoročno i kontinuirano. Sa druge strane, mnogi mladi ljudi nemaju priliku ulagati svoje vrijeme na konstruktivan način, razvijati se lično i profesionalno kroz društveno angažovani rad, doprinoseći razvoju istinskih društvenih vrijednosti poput solidarnosti, dobročinstva i suosjećanja.
Rješenje

U osnovi programa Stariji brat, starija sestra nalazi se povezanost, prijateljstvo i topli, brižni i kvalitetni međuljudski odnos – a to je ključni faktor zdravog razvoja kako svakog pojedinca, tako i društva.

Druženjem s volonterima/kama djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo. U ovom slučaju, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena svodi se na najjednostavnije aktivnosti, koje djeca ne upražnjavaju svaki dan. Djeci uključenoj u program potreban je neko ko će ih naučiti i pokazati im „sasvim normalne“ aspekte života poput odlaska u kino, muzeje, šetnje, vožnju bicikla, obilazak zoološkog vrta i sl., a sve aktivnosti djeca i volonteri/ke pokrivaju od džeparca koji imaju na mjesečnom nivou.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija ima za cilj da volonterizmom, zagovaranjem, podrškom i filantropskim djelovanjem njeguje univerzalne ljudske vrijednosti i doprinosi zdravom odrastanju djece i mladih kako bi postali uzorni i odgovorni članovi društva.

Program se u BiH implementira već 17 godina, a do sada je proveden od strane 19 organizacija u 15 lokalnih zajednica (Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Čapljina, Foča, Laktaši, Modriča, Mostar, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla, Visoko, Zenica, Zvornik) i u njega je bilo uključeno preko 1860 parova djece i volontera – mnoga prijateljstva uspostavljena između djece i volontera  kroz ovaj program traju i danas i to je jedan od njegovih najvećih uspjeha.

Program Stariji brat, starija sestra bazira se na ideji uvezivanja različitih segmenata društva (vladin i nevladin sektor; studenti/mladi i djeca; filantropi i osobe u stanju potrebe) kako bi se na jedinstven način iskoristio socijalni kapital svake od ovih grupa s ciljem izgradnje boljeg i pravednijeg društva za sve nas, a posebno za djecu u riziku.

Kako nas možete podržati?

Kao kompanija ili pojedinac u kampanji možete sudjelovati na dva načina:
1. Trčanje na utrci “Najbržih 5K u regiji” ROOF GARDENS by XYLLION koja će se
držati 22.5.2022. na Trebeviću te prodajom istrčanih kilometara
2. Donacijom i podrškom za trkače u sljedećim iznosima:
● Maratonac za osmijeh: Donacija u iznosu od 530 KM. Ovaj iznos pokriva sve troškove druženja
jednog volontera i djeteta tokom perioda od 10 mjeseci. U ovaj iznos je uključen i trošak edukacije,
savjetodavni sastanci za volontere, te zajedničke radionice i izleti.
● Polumaratonac za igru: Donacija u iznosu 300 KM. Ovaj iznos u prosjeku pokriva troškove
individualnog druženja jednog para volontera i djeteta tokom 10 mjeseci (prosječno 30 KM po paru).
● Rekreativac za sreću: Donacija u iznosu 150 KM. Ovaj jednokratni iznos pokriva dodatne troškove
zajedničkih radionica i edukacija djece i volontera i izleta ili 5 mjeseci džeparca za jedan par.
● Samo ću da prošetam sa osmijehom: Donacija u iznosu od 30 KM koja pokriva jedan mjesečni
džeparac jednog para (volonter i dijete). Moguće višekratne uplate na mjesečnom nivou.

 

Dokumenti
Poziv na utrku.pdf
Video
Facebook stranica organizacije: https://www.facebook.com/FondacijaSBSS
Web stranica organizacije: https://www.mentorstvo.ba/

Budite podrška djeci koja potiču iz ranjivih kategorija. Omogućite im djetinjstvo dostojno svakog djeteta.

Donirajte za dječiji osmijeh!

9.469,00 KM
Donirano od 44 donatora za 62 dana
89.33% Complete
To je 89.33% od cilja od 10.600,00 KM
Završen
Do cilja je potrebno prikupiti još 1.131,00 KM