"
Mladi, djeca i porodica
Razvoj, unapređenje i podrška zajednice - Omladinski NukleVrt Teslić

Cilj je stvoriti uslove za održivu proizvodnju i izgraditi prvi omladinski gradski vrt na preko 200m2, kreirati prostor u neposrednoj blizini Centra za mlade Teslić.

Cilj projekta
Generalni cilje je da u Centru, radi obuke mladih i djece o održivom uzgoju hrane i ekologiji, obučiti najmanje 30 mladih i djece iz lokalne zajednice o osnovama poljoprivrede i održivom uzgoju hrane, donirati svježe proizvode iz NukleVrta za najmanje 30 starijih osoba u zajednici koji nemaju pristup svježim proizvodima te uspostaviti saradnju s najmanje 2 lokalne škole i sprovesti edukativne programe o poljoprivredi i održivosti za najmanje 40 učenika, sve u periodu do kraja prvih 4 mjeseca projekta.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 5.000,00 KM

Prikupljeno: 5.020,50 KM

Izazov

Projekt "NukleVrt" nastoji riješiti višestruke probleme u lokalnoj zajednici, uključujući nedostatak prilika za edukaciju mladih o poljoprivredi i održivom uzgoju hrane, nedostatak aktivnosti za mlade u slobodno vrijeme, nedostatak pristupa svježim proizvodima za starije osobe, te nedostatak održivih izvora finansiranja za Centar za mlade. Ovaj projekat predstavlja integralni korak ka stvaranju održivijeg i inkluzivnijeg društva, istovremeno pružajući praktične koristi i obrazovne mogućnosti.
Rješenje

Implementacija ovog projekta je od vitalnog značaja jer obuhvata višestruke potrebe u zajednici, osigurava edukaciju mladih o održivom uzgoju hrane, pruža smislene aktivnosti za njihovo slobodno vrijeme, podržava zdravlje i kvalitet života starijih osoba kroz donacije hrane te jača veze između generacija i doprinosi održivom razvoju zajednice. Ove poteškoće stvaraju generacijski jaz u znanju i vještinama, smanjuju svijest o održivosti i ekologiji, mogu dovesti do nekonstruktivnog ponašanja mladih i nedostatka njihovog angažmana u zajednici, negativno utječu na zdravlje i kvalitet života starijih osoba. Rješavanje ovih problema je ključno za jačanje zajednice, podršku zdravlju i dobrobiti svih članova, te promociju održivog razvoja. 

Donirati možete bilo koji iznos on-line, uplatom putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice na adresi Pozorišna 13 ili putem banke.

Žiro računi:

Uplate iz BiH BAM račun: 338 440 22525810 91 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22, ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun:

IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Generalni cilj projekta "NukleVrt" je unapređenje kvaliteta života i održivosti lokalne zajednice kroz integraciju mladih u procese održivog uzgoja hrane i podršku starijim osobama. Kroz ovaj projekt želi se postići dugoročna promjena u načinu razmišljanja i ponašanja mladih i zajednice u cjelini te doprinijeti stvaranju inkluzivnijeg i održivijeg društva. 

Kampanja se realizuje uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice u okviru USAID aktivnosti Snaga lokalnog – Naša zajednica je naša odgovornost.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org

Pridružite nam se u stvaranju Omladinskog NukleVrta i podržite razvoj, unapređenje i podršku naše zajednice!

5.020,50 KM
Donirano od 18 donatora za 95 dana
100.41% Complete
To je 100.41% od cilja od 5.000,00 KM
17 dana ostalo do kraja kampanje
Uspješno završen