"
Podrška ranjivim grupama|Mladi, djeca i porodica
Porasti svijete u(z) sretno dijete

Stariji brat, starija sestra je mentorski program koji povezuje djecu uzrasta 6-14 godina koja potiču iz ranjivih kategorija sa volonterima/kama, mladim osobama  uzrasta 20-30 godina koji se individualno i u kontinuitetu druže jedanput sedmično tokom godinu dana. Druženjem s volonterima/kama djeca dobivaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja - provode svoje vrijeme u šetnji, vožnji bicikla, klizanju, kuglanju, odlaze u pozorište, kino, muzej, zoološki vrt, voze se javnim prijevozom ili idu na kolače, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo.

Cilj projekta
“Stariji brat, starija sestra” je mentorski program koji povezuje djecu koja potiču iz ranjivih kategorija sa volonterima/kama, koji se individualno i u kontinutetu druže jedanput sedmično tokom godinu dana. Osnovna ideja programa je da dijete kroz kvalitetan, brižan i podržavajući odnos sa volonterom kao pozitivnim uzorom razvija pozitivnu sliku o sebi, kvalitetno provodi svoje vrijeme, razvija praktične životne vještine i širi svoju mrežu prijatelja kroz druženje sa drugom djecom i volonterima. Kampanjom “Porasti svijete u(z) sretno dijete” nastojimo prikupiti novac da se što više parova djece i volontera/ki kvalitetno druži i u budućnosti. Ovo je sedma kampanja po redu i do sada su podržani od preko 20 kompanija i 300 pojedinaca.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 5.300,00 KM

Prikupljeno: 534,00 KM

Izazov

Djeca koja su uključena u program “Stariji brat, starija sestra” često odrastaju u nepovoljnim okolnostima (odrastaju bez roditeljskog staranja, žive u hraniteljskim porodicama, potiču iz manjnskih grupa, zanemarena su ili žive u teškim porodičnim okruženjima) i nemaju jednake prilike kao njihovi vršnjaci za zdrav razvoj i njegovanje svojih potencijala. Ustanove socijalne zaštite nemaju dovoljno kapaciteta i mehanizama da odgovore na njihove potrebe, pogotovo ne dugoročno i kontinuirano. Sa druge strane, mnogi mladi ljudi nemaju priliku ulagati svoje vrijeme na konstruktivan način, razvijati se lično i profesionalno kroz društveno angažovani rad, doprinoseći razvoju istinskih društvenih vrijednosti poput solidarnosti, dobročinstva i suosjećanja.
Rješenje

U osnovi programa Stariji brat, starija sestra nalazi se povezanost, prijateljstvo i topli, brižni i kvalitetni međuljudski odnos – a to je ključni faktor zdravog razvoja kako svakog pojedinca, tako i društva.

Druženjem s volonterima/kama djeca dobijaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja. Provode svoje vrijeme u druženju, tako što se igraju, odlaze u pozorište, u kino i voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo. U ovome slučaju, provođenje kvalitetnog slobodnog vremena svodi se na najjednostavnije aktivnosti, koje djeca ne upražnjavaju svaki dan. Djeci uključenoj u projekat potreban je neko ko će ih naučiti i pokazati im „sasvim normalne“ aspekte života poput odlaska u kino, muzeje, šetnje, vožnju bicikla, obilazak zoološkog vrta i sl., a sve aktivnosti djeca i volonteri/ke pokrivaju od džeparca koji imaju na mjesečnom nivou.

Stoga pozivamo sve sugrađane u zemlji i inostranstvu, predstavnike biznis sektora i sve ljude dobre volje da u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos. Svaka donacija korak je bliže cilju i svaka donacija je jednako vrijedna.

Alternativno možete donirati i putem žiro računa:

Uplate iz BiH BAM račun:

338 440 22525810 91 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 338 440 48525824 77

SWIFT: UNCRBA 22 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla

Dugoročni utjecaj/rezultati

Za 17 godina implementiranja programa “Stariji brat, starija sestra” u 15 gradova Bosne i Hercegovine, učestvovalo je preko 1860 parova djece i volontera/ki – mnoga prijateljstva uspostavljena između djece i volontera/ki kroz ovaj program traju i danas i to je jedan od njegovih najvećih uspjeha.

Već godinama program “Stariji brat, starija sestra” omogućava djeci zdrav razvoj, njegovanje potencijala i širenje mreže prijatelja. Program nastoji ublažiti negativne posljedice kojima su djeca izložena, te im dati podršku koja često izostaje u porodici ili okruženju. Naglasak je na pažnji, toplini, povezanosti, kvalitetnom vremenu koje dijete provodi sa volonterom kao brižnom i podržavajućom odraslom osobom je nešto što doprinosi osjećaju zadovoljstva i istinske sreće kod djece, a što jednokratne aktivnosti, novac i materijalni pokloni ne mogu nadomjestiti.

Video
Facebook stranica organizacije: https://www.facebook.com/FondacijaSBSS
Web stranica organizacije: https://www.mentorstvo.ba/
Napravite donaciju

Omogućimo djeci koja nemaju jednake prilike kao njihovi vršnjaci zdrav razvoj i njegovanje svojih potencijala da kroz kvalitetan, brižan i podržavajući odnos sa volonterom/kom kao pozitivnim uzorom razvija pozitivnu sliku o sebi, kvalitetno provodi svoje vrijeme, razvija praktične životne vještine i širi svoju mrežu prijatelja.

534,00 KM
Donirano od 12 donatora za 947 dana
10.08% Complete
To je 10.08% od cilja od 5.300,00 KM
Do cilja je potrebno prikupiti još 4.766,00 KM