Životna sredina i okruženje
Inicijativa „Drvo za prijatelja“ 2020/2021

„Drvo za prijatelja“ je jedinstvena inicijativa sadnje drveća na području Tuzle i drugih gradova Tuzlanskog kantona, koju provodi Fondacija tuzlanske zajednice od 2016. godine u sjećanje na svoju kolegicu Angelinu Avramović Hodžić (1976.-2015.), ali i druge humane i dobre ljude koji su nas prerano napustili, a učinili su mnogo za svoju porodicu, prijatelje i cijelu zajednicu.

Cilj projekta
Inicijativa „Drvo za prijatelja“ ima za cilj da inspiriše građane na akciju u izgradnji zdravijih, ljepših i humanijih zajednica. U saradnji sa volonterima, prijateljima, donatorima i simpatizerima, želimo posaditi nove sadnice drveća u našim lokalnim zajednicama u TK, u sjećanje na humane osobe koje su nas prerano napustile, a koje su nas tokom svog života inspirisale i motivirale da hrabro kročimo kroz život i da vjerujemo u ljubav, plemenitost i prijateljstvo. Očekujemo da ćemo sadnjom probuditi interes lokalnih zajednica za aktivno djelovanje u procesu kreiranja dugoročno zdravijeg i ugodnijeg okruženja i doprinijeti održivom urbanom razvoju gradova u našoj zemlji.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 7.000,00 KM

Prikupljeno: 3.457,75 KM

Izazov

Uticaj pandemije COVID-19 preoblikovao je živote širom svijeta, posebno u urbanim sredinama. U susret još jednoj neizvijesnoj zimi, odlučili smo vratiti se istinski važnim stvarima. Iako je inicijativa „Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu“ trebala biti realizirana još početkom proljeća, odgođena je zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Ne želeći dopustiti zaboravu da proguta naša sjećanja, odlučni smo da i ove godine posadimo drvo za prijatelje, jer nam u današnjem dehumaniziranom vremenu najviše trebaju zdrava priroda i humano društvo.
Rješenje

Fondacija tuzlanske zajednice, Angelinina porodica, volonteri i aktivisti iz Mreže aktivnih zajednica, su prvobitnu inicijativu „Drvo za Angelinu“ proširili i dali joj širi društveni značaj prije dvije godine, kroz poziv svima da uzmu učešće u akciji sadnje drveća „Drvo za prijatelja“. Mreža ljudi koja se uključila u ovu humanu inicijativu se tako povećala, pa je u protekle 4 godine zasađeno preko 500 sadnica. Fondacija tuzlanske zajednice će povodom Svjetskog dana gradova, 30.10.2020. godine u saradnji sa pokretom mladih „Let`s do it“, Mrežom aktivnih zajednica, volonterima i aktivistima, uz podršku JKP Komunalac i sa porodicom naše voljene kolegice Angeline koja nas je sve prerano napustila, i ove godine pokrenuti zajedničku inicijativu „Drvo za prijatelja-Drvo za Angelinu“.

Dugoročni utjecaj/rezultati

U periodu 2016-2019., nesebičnim donacijama od preko 100 donatora godišnje i zahvaljujući volonterskom zalaganju aktivista u Mreži aktivnih zajednica, posađeno je preko 500 sadnica drveća u 25 mjesnih zajednica u Tuzli, Lukavcu, Srebreniku, Kalesiji i Živinicama. Sadnice javora, breze, topole, zimzelenog i žbunastog bilja, kruške, jabuke i kajsije, danas ponosno rastu u dvorištima domova kulture, škola, u parkovima i mjestima za igru i sport naših aktivnih zajednica! Svako zasađeno drvo će nas uvijek podsjećati na dobra djela dragih i rano izgubljenih prijatelja, kolega i supružnika, koji su živjeli kao istinski humanisti i dobri ljudi, koračajući dostojanstveno, odgovorno i opitimistično kroz život, njegujući dobre prijateljske i međuljudske odnose sa svima, brižno čuvajući prirodno okruženje na lokalnom i globalnom nivou.

Video
Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Posadite sa nama „Drvo za prijatelja“ u sjećanje na vama dragu osobu, koja vas je prerano napustila i čiju dobrotu i plemenitost želite širiti u svojoj lokalnoj zajednici kroz krošnje novih stabala.  Donirajte sredstva za nabavku jedne ili više sadnica koje ćemo posaditi krajem oktobra.  Prosječna cijena jedne sadnice je 30 KM.

3.457,75 KM
Donirano od 46 donatora za 896 dana
49.40% Complete
To je 49.40% od cilja od 7.000,00 KM
Do cilja je potrebno prikupiti još 3.542,25 KM