"
Obrazovanje i cjeloživotno učenje
Fond za stipendiranje "Prometej" 2023/24

Fond za stipendiranje „Prometej“ je osnovan u avgustu 2017. godine od strane grupe mladih ljudi, tada na početku svoje profesionalne karijere, koji su izabrali da svoja filantropska sredstva ulože u istinsku snagu i potencijal, da ulažu u mlade i njihovo obrazovanje.  Putem Fonda Prometej, osnivači žele podržati što veći broj mladih studenta iz Bosne i Hercegovine, da se obrazuju i budu pokretači pozitivnih promjena u našoj zemlji.

Cilj projekta
Želimo podržati što veći broj aktivnih mladih studenta koji su spremni promovisati vrijednosti građanskih sloboda, demokratije, antifašizma i solidarnosti. Fond za stipendiranje „Prometej“ je osnovan od strane grupe filantropa iz Tuzle s namjerom da šire vrijednosti fonda, ne samo na stipendiste, nego i na krug ljudi koji im se priključe kao donatori fonda. Oni vjeruju u istinsku snagu i potencijal aktivnih mladih i zbog toga ulažu u njihovo obrazovanje. Želja nam je da sredstva u Fondu Prometej svake godine rastu kako bismo mogli distribuirati što veći broj stipendija. Pridružite nam se i vi! Svi koji su spremni donirati iznos od 660 KM godišnje, mogu postati suosnivači filantropskog Fonda Prometej, čime će pomoći dugoročom održavanju fonda i redovnu disribuciju sve većeg broja stipendija. Svi koji žele postati donatori Fonda, mogu to učiniti u bilo koje vrijeme i u bilo kojem iznosu!
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 15.000,00 KM

Prikupljeno: 11.015,54 KM

Izazov

Mladi u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa velikim izazovima u periodu studiranja. Troškovi za knjige, smještaj i hranu mogu biti jako veliki, a sredstva koja dobiju od roditelja ili koja mogu zaraditi od povremenih sezonskih poslova su skromna i često nedovoljna. U periodu od 2018 do 2022 dodjeljene su 24 stipendije i distribuirano skoro 40.000 KM. Udružite se sa osnivačima Fonda Prometej kako bismo uvećali sredstva i obezbjedili veći broj stipendija za naše aktivne studente!
Rješenje

Stipendije će se dodjeljivati studentima druge i viših godina dodiplomskog studija Univerziteta u Tuzli, mladim BiH državljanima, od 19 do 25 godina, koji su motivirani za aktivno djelovanje u zajednici i koji su spremni da promovišu vrijednosti građanskih sloboda, demokratije, antifašizma i solidarnosti.

Svrha Fonda je podržati mlade u njihovim naporima da se obrazuju, da budu aktivni članovi zajednice, te da u konačnici budu nosioci razvoja i emancipacije bosanskohercegovačkog društva. Prilikom dodjeljivanja stipendija, Fondacija tuzlanske zajednice uzima u obzir i ekonomski status studenta, kao i uspjeh tokom studija. Mjesečni iznos stipendije je 150 KM, a isplaćuje se našim stipendistima punih 12 mjeseci. Sredstva možete uplatiti online, ali i žiralno na račun Fondacije tuzlanske zajednice br. 1321 0020 0707 4926 kod NLB banke sa naznakom da je donacija za Fond „Prometej“.

Alternativno možete donirati i putem žiro računa:

Uplate iz BiH BAM račun:

1941041108200117 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla

Dugoročni utjecaj/rezultati

Već šestu godinu, osnivači i donatori Fonda Prometej, u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice promovišu vrijednosti građanskih sloboda i demokratije, nastojeći da afirmišu aktivne mlade ljude koji ostaju u BiH i grade bolje društvo za sebe i sve nas.  Naši stipendisti su istinski junaci zajednice, koji svakodnevno uče i razvijaju vještine za kreiranje budućnosti zemlje po svojoj mjeri. Cilj nam je da broj stipendista stalno povećavamo i da tako širimo vrijednosti  Fonda „Prometej“. Pridružite nam se!

 

Dugoročni cilj nam je da proširimo krugove donatora i obezbijedimo sredstva za što veći broj stipendija. Pridružite nam se i vi! Potrebna nam je podrška, kako bismo ostvarili ciljeve mladih u BiH, inače pokretača društvenih promjena i najvećeg potencijala jednog društva i države.

https://prometej.doniraj.ba/

 

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Potrebna nam je vaša podrška da uvećamo broj stipendija koje će ispuniti snove većem broju mladih i perspektivnih studenata u Bosni i Hercegovini! Svaka donacija će doprinijeti da uvećamo sredstva za stipendiranje.

11.015,54 KM
Donirano od 34 donatora za 500 dana
73.44% Complete
To je 73.44% od cilja od 15.000,00 KM
Do cilja je potrebno prikupiti još 3.984,46 KM