Održive i aktivne zajednice
Ugradnja nove PVC stolarije u osnovnoj školi Simin Han

Uposlenici, roditelji učenika i volonteri iz Simin Hana žele zamijeniti dotrajalu stolariju na svojoj Osnovnoj školi Simin Han kako bi se nastava odvijala normalno i tokom zime, a učenici i nastavnici dobili zdravo okruženje za rad.

Cilj projekta
Da bi se nastava odvijala i u zimskom periodu kada su temperature niske, školu je neophodno zagrijati. Djeci i nastavnom osoblju potrebna je ugodna atmosfera za rad. Tople učionice i topli hodnici škole osnovni su uslov za rad. Kako bi se škola mogla zagrijati, potrebno je ugraditi PVC stolariju umjesto postojeće drvene. Ovako utopljena škola omogućila bi normalan rad zimi. Povećala bi se i sigurnost uposlenika i učenika. Osim toga, smanjilo bi se zagađenje zraka jer bi bilo smanjeno spaljivanje uglja u školskoj kotlovnici. Ukupni finansijski cilj projekta jeste prikupljanje 116.940,61 KM a već je prikupljeno 3.277,00 KM. Fondacija je pored ovoga iznosa osigurala inicijalna sredstva od 5.000 KM.

Izazov

Kako bi Osnovna škola Simin Han i tokom zime ostala ugodno mjesto za rad i učenje neophodno je zamijeniti dotrajalu staru drvenu stolariju. Učionice i hodnici, kao i prostorije za nastavnike su hladni, a u školskoj kotlovnici se spaljuju nepotrebno velike količine uglja. Ostaci sa starih prozora otpadaju te padaju na učenike i nastavno osoblje. Školu je nemoguće zagrijati, uslovi za rad su loši, a stolarija predstavlja opasnost za učenike i osoblje škole.
Rješenje

Ugradnja nove PVC stolarije riješila bi nekoliko problema Osnovne škole Simin Han. Prije svega, bilo bi moguće zagrijati školu čime bi njene prostorije i tokom zimskih mjeseci postale ugodne za rad i boravak kako učenika tako i osoblja škole. Prestala bi opasnost od otpadanja starih drvenih prozora. Osim toga, PVC stolarija daleko je bolja toplotna izolacija čime bi se smanjilo loženje uglja u školskoj kotlovnici. Kvalitet zraka bio bi popravljen što je značajno ne samo za školu nego i za njenu širu okolinu.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Zamjenom dotrajale stolarije stanovnici Simin Hana dobili bi školsku zgradu upotrebljivu i tokom zimskih mjeseci. Djeca i uposlenici ne bi boravili u hladnim prostorijama. Zamjenom stare drvene novom PVC stolarijom smanjilo bi se spaljivanje uglja u školskoj kotlovnici čime bi se poboljšao kvalitet zraka za sve stanovnike.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Volonteri iz Simih Hana pozivaju vas da donirate za zamjenu stolarije u njihovoj školi. Sve vaše donacije biti će iskorištene isključivo za zamjenu stolarije u Osnovnoj školi Simin Han.